I need a ….. We need a…… All of us need a VACATION!!

IMG_2767

Pelan perancangan percutian kami sentiasa ada setiap tahun, and we will wait painfully for that time to come sambil berangan dengan aktiviti dan tempat menarik yang nak dikunjungi bila sesampai je di tempat percutian kelak. We will always travel light, backpacking is our thing and always in our tshirt and jeans and the most comfy shoes. He will be the one yang sangat particular and organized with everything, dari pilihan hotel hinggalah masa perjalanan pergi dan balik. I am glad I don’t have to worry about that too much. He will always wear dia punya pouch and sumbat everything inside. Sangat convenient dan selamat sebab we will be walking around so much and need both of our hands to do things, jadi pemakaian beg pun sangat penting as for me, I love sling bag yang boleh sangkut on my body and only carry some money, passport and handphone. Dalam backpack hanya ada shirts n undergarments, my toiletries n make-up, a good book and …and a hairdryer …. or pistol angkasa, he said. Menyemak dan memberatkan beg, he said. Kat hotel kan dah ada, he said.

But I. Don’t. Care. *fliphair*

IMG_2768

Antara perkara yang paling kami tak gemar buat ketika bercuti adalah – tidur! No, seriously, every single minutes are too precious untuk ditidurkan, only short naps for energy booster. This is the only time yang kami akan tidur selewat yang mungkin sampai my eyes hurt for staying up too late, dan bangun seawal mungkin to catch up with free breakfast time! Believe me, morning is the best time of the day yang kita boleh tengok how the place slowly wakes up dengan hustle n bustle of everyday life. We need to go out and explore as much as possible and do lotsa sightseeing, take lotsa pictures, taste local food, meet people local n foreigners, buat semua aktiviti menarik, visit their points of attraction coz there might not be a 2nd chance, we are not there everyday, we need to do everything now now! Memang penat, tapi ohh sangatlah mengujakan!

IMG_2711

Selalunya, sesampai saja di hotel selepas check in, after our usual inspection of every nook and cranny of the room, kami akan plan our itinery for the whole trip. Timing is important. Untuk tempat yang kami belum pernah lawati sebelum ni, hari pertama akan dihabiskan dengan cekidaut kawasan tu, find out mana tempat money changer/bank, grocery stores, clinic, halal food, transportation hubs, semua tempat penting yang kami pasti akan perlukan nanti. Untuk tempat yang kami dah pernah lawati, plan dah dirangka awal dan aktiviti bermula seawal kaki menjejaki bumi di airport tadi!

IMG_2714

Makanan halal menjadi satu isu penting untuk Muslim travelers. As for us, kami akan cuba cari mana yang dapat dan dekat, jika tiada, 2nd option adalah untuk makan anything seafood base. Fast food is our last choice sebab we can get plenty of that back home. Trying local delicacies is a must sebab we do believe that dari makanan kita dapat tau banyak perkara tentang the place we are visiting, dari bahan yang digunakan, cara masakan, cara serving, cara hiasan makanan…lain tempat, lain rasa dan caranya. Look closely then you will know kenapa certain tempat ada yang lebih spicy, ada lebih berlemak dan cheesy, ada lebih banyak menggunakan fresh herbs yang mana ianya berkaitan dengan climate of the place, budaya masyarakat setempat dan kedudukan geografi kawasan tersebut. Menarik bukan?

IMG_2741

Walking around places yang bukan kampung kita memang intimidating sebab banyak benda baru nak tengok dan buatkan kita leka dengan keselamatan sendiri. We will always carry our passport around, he will be the one yang simpankan coz I can be such a clumsy and lousybutt, selalu lupa letak mana or terjatuhlah, tertinggal lah… we don’t want to keep it in our room sebab for certain places untuk sewa transport or if nak berurusan dengan jabatan perkhidmatan kerajaan or anything, memerlukan passport. If you decided to drive around, make sure tahu berkenaan local laws and regulations, kalau tiba-tiba driving at the wrong side of the road ke, kereta kena tow sebab parking salah tempat ke, kan dah ruin your whole trip!

IMG_2716

Shopping is not our main purpose everytime kami on vacay, melainkan memang nak mencari sesuatu barang yang hanya boleh didapati di sana sahaja seperti tongkat kayu jati berkepala naga lengkap hingga badan yang bersisik dan berkaki lapan hasil ukiran halus pengukir berbakat dari Bali dengan harga yang jauh lebih murah dari di Malaysia. Kami hadiahkan ini kepada mentor kami, Dato’ Zafaruddin as the shape of the cane tu sangat significant dengan dirinya. Untuk buah tangan dibawa pulang, hehe…we are pretty much cheapskates dan akan beli something in bulk, unless for our loved ones. Something yang mudah disumbat di dalam backpack dan tak memberatkan tulang belakang ketika berjalan pulang nanti.

IMG_2750

Masalah yang pernah dihadapi ketika travelling? Hehe…pastilah ada….tak cukup cash dan nasib baik ada kawan-kawan yang baik hati meminjamkan dan we pay them back as soon as we found an atm. Other than that, belum pernah terjadi sesuatu yang serious dan major while travelling.

If you opt for a long distance driving, make sure kereta siap diservice dan spare tyre boleh digunakan. Bring extra petrol dalam bekas sebab kita tak dapat nak agak bila nak jumpa next petrol station. Bring someone yang boleh drive juga as co pilot coz driving dalam cuaca seperti di Asia Tenggara sangatlah meletihkan. Kami akan rancang perjalanan dan buat pitstop di beberapa tempat for refreshments, kalau tak, memang flat habislah! We made a mistake while road tripping to Krabi, Thailand sebab tak rest malam tu then terus drive at 2 am in the morning, sampai lepas sempadan Thailand – Malaysia, dua-dua dah mengantuk and we slept 2 times sekali kat petrol station, sekali lagi kat the side of a road. Bahaya tau. Korang jangan buat. Get enough rest before long distance journey. But we love road trip dengan kereta sebab kami punya masa yang banyak untuk travel, dan berhenti di setiap point of interest in between, lepak di rnr (weird, but I have a thing with RNR, it excites me!), membuta bercerita, menyanyi dan bergaduh dalam kereta, google for foodhunt (bestgila!) sampai sesat eventhough pakai waze! Haha! That person yang invent waze, memang patut dapat standing ovation sebab super genius! We can’t live without it especially while we are on a roadtrip!

IMG_2760

Tapi….last year we didn’t go anywhere yang menggunakan passport. Only a short trip to Terengganu. A very short one. This year, with kedai, business and all….maybe we gonna need to forgo any plan. But the travelling bug in us memang dah menggigit sampai gatal sangat kaki nak berjalan.

Well, who knw, maybe Syawal nanti? Plus, I am gonna have the whole 2 years of cuti belajar nanti! Wuhuu! Can’t wait!

DSC01400

Suvarnabhumi Airport, Thailand. En route to Phuket. April 2013.

 We miss this moment. Always.

The Art Of Fondant and Doing What You Love.

IMG_2642

Someone asked me the other day, seronok ke deco cake pakai fondant? Macam sangat complicated dan leceh menengoknya. Well, thats what i thought dulu, masa membelek insta gateauxlicious or mengences dengan kecantikan kek yang dihasilkan @royal_cakes dalam insta mereka yang sentiasa ada je kek indah yang magnificent selalu. Bukanlah nak kata kita dah di tahap mereka yang macam langit dengan mantel bumi ni dengan kita, tapi just nak mention yang once you start to knead those fondant, i tell you, you will never wanted to deco cake dengan cream again! Well, at least thats what happened to me…! Macam main playdoh, dowh…! hehew

IMG_2645

Dah almost 2 bulan kami buka #sugarnspicehq dan so far, sambutan amatlah menggalakkan sampai tak terlarat nak layan outpouring demand baik berkenaan barangan baking hinggalah ke cake orders, tu belum masuk classes, lagi pulak nak raya ni semakin ramai lah yang bertanya itu dan ini. Wedding season juga just around the corner since cuti sekolah panjang bulan 5 nanti, and most dates have been booked and deposit been paid for wedding cakes and hantaran. But there is only 1 thing that we wish we have more right now – bantuan kewangan untuk beli barangan secara bulk dengan suppliers so that we can have the advantage of simpanan stok yang mencukupi untuk raya ini. Loan syarikat memang tak lah sebab most bank memerlukan financial statement of at least 6 months, including mara dan sme. personal loan emph takyah la mention, kami dah fikirkan tu dulu sejak awal2 lagi. So, who wants to join us and build this thing together as sharepartner, gimme a buzz yeah!

IMG_2643

Orang kata kalau kita buat something yang kita passionate about, then we don’t have to work again for the rest of our life! memang betul, I have experienced that eventho tak sepenuhnya, baking cakes sampai tengah malam or bangun seawal pagi untuk prep for that fondant cake memang tak jadi masalah sebab hati dan minda sentiasa ready untuk deco n bake, sentiasa fikir new designs and new recipes. Cuba kalau bangun nak pergi kerja tu, fikir meetings, paperworks, discussions n such, rasa layu naw nak bangun pagi and I always hate Monday for being the 1st day of a weeks torcher. Don’t we all?

IMG_2632

Sampai satu masa kita akan bertanya dengan diri sendiri, apa sebenarnya yang kita cari dalam hidup ni dengan kerja ofis yang takkan pernah habis, doing things for other people, family terabai, kurang quality times yang kita spent dengan mereka even though they are the one yang sentiasa ada untuk kita in any situation at all, that journey yang kita plan nak pergi dengan diorang tapi tak dapat nak cari cuti yang panjang, lunch yang selalu spent atas meja kat ofis or with officemates sedangkan hati nak masak selalu untuk family, time kita spent di meeting sedangkan rasa nak balik kampong tengok mak mengatasi segalanya.

IMG_2637

Kita kerja pun selain untuk diri sendiri, adalah untuk membahagiakan family kan? But what if the work itself, the time we spent away tu yang buat mereka tak happy and kita pun semakin stress dengan job yang tak fulfilling sebab maybe kita ditempatkan di unit kewangan sedangkan jiwa lebih kepada pentadbiran daerah, jumpa masyarakat dan membantu mereka menyelesaikan masalah. We stay because of the money, the money that makes the world go round, that pay the monthly bills, that pay our everyday meals, yang membolehkan kita berhutang dengan perumahan untuk rumah yang kita duduk sekarang ni. So how can we find balance between family and career? Unless we really loooove our job right now or hate wasting time being around loved ones, well that’s another story….

IMG_2636

I always envy orang yang boleh bekerja flexi hours, doing things that they love, get a hefty pay while doing it dan care for their family all at the same time. Travel the world is a bonus. I always dream of travelling to Istanbul and see the magnificent Aya Sophia, Blue Mosque, Basilica Cistern and shop at Grand Bazaar, fly to Italy dan melawat Colosseum yang dibina pada tahun 72AD, naik gondola di canals of Venice dan melawat Bandar Pompeii dan bayangkan kejadian letusan gunung berapi pada tahun 79AD. Then pergi ke England dan melihat sendiri Palace of Westminster, Windsor Castle the longest occupied castle in Europe and Stonehenge yang dibina pada zaman Neolitik, kemudian terus ke Egypt naik unta menuju ke The Great Pyramid of Giza sambil fefeeling Cleopatra. And what’s on top of my list? Melawat Kaabah dan makam Nabi Muhammad s.a.w and ask for God’s forgiveness for each and every sins that I have done and pray to be a better Muslim so I can go to heaven and travel the galaxy while looking pretty like an angel!

Until next entry, you take care. No, YOU take care!😉

Di Sebalik Kek Dirgahayu Tuanku

IMG_2159

Dirgahayu Tuanku atas sambutan hari keputeraan yang ke 67. Semoga terus memayungi Negeri Sembilan dengan rahmat dan berkat yang maha Esa.

IMG_2157
Tulisan tangan sendiri yang tak pernah cantik…hish..

Masa hari pertama dapat tawaran tidak bertulis dari seorang sahabat untuk menghasilkan kek birthday Tuanku, hati berdetik cemas berdegup kencang, muka ada kelat berkedutkedut, tapak tangan start keluar peluh menitiknitik overna bila terfikir apa pula design yang nak diukirkan dan dipersembahkan kepada Ketua Agama dan Pemerintah Negeri Sembilan yang akan menjadi Yang diPertuan Agong dalam 5 cycle lagi selepas Kedah (sekarang), Kelantan, Pahang, Johor dan Perak ini. Dengan tidak dipaksa, wajah tenang baginda sultan tersenyum dengan rambut silver penuh bercahaya tergambar dalam kepalaotak ni, terfikir mana nak google nak tau flavor cake kegemaran dia, warna kesukaan dia ke, hobi masa lapang dia ke, penyanyi pujaan dia ke…tapi manela baginda ada fb, insta, keek mahupun twitter apatah lagi pinterest.

IMG_2162

Jadi, selepas clearkan semua schedule 2 hari sebelum tarikh penghantaran cake ini, mixer terus bekerja menghasilkan kek mengikut keikhlasan hati dan sejauh mana imaginasi ini menerawang dengan cadangan dari tuan rumah dan pegawai khas tuanku yang memberikan idea agar tanjak dijadikan kek. Flavor untuk cake ini dipilih dari perisa universal : moistchoc cake for its rich taste and reliability yang sturdy especially untuk fondant n decorative cake bersama redvelvet yang mewah bagi top tier.

IMG_2165

The tanjak itself kami decide untuk buat ianya jadi non-edible, since its gonna be a bit weird for Tuanku potong dan orang ramai makan tanjak lambang kebesaran Sultan Melayu, so we made it out of cake dummy yang disalut gumpaste and fondant supaya boleh disimpan di dalam peti dan dibawa berlayar bersama pisang emas yang masak sebiji.

Tanjak atau nama lainnya destar atau tengkolok ini asalnya dahulu dikatakan hanyalah sehelai kain yang diikat di kepala untuk membuatkan rambut menjadi kemas dan tidak berserabut kerana dulu takda jual hardgel Gatsby atau Redken apatahlagi Schwarzkopf yang boleh buat rambut kekal tegak walaupun selepas sesi sparring silat cekak hanafi sambil berdiri terbalik di hujung pucuk pokok pisang embun seraya mengunyah sireh bersama pinang yang ditanam rapatrapat agar puyuh susah berlari. Ikatan kain ini lama kelamaan berubah style mengikut darjat kedudukan seseorang bersama nama lipatan tanjak yang menarik dan berkaitan binatang dan alam semesta seperti lipatan Ayam Patah Kepak dan Lang Menyongsong Angin dari Pahang, Nakhoda Trong dan Mahkota Alam dari Perak, Solek Balung Raja dari Selangor, Belalai Gajah dan Lang Melayang dari Terengganu.

IMG_2179

Ada juga yang mengatakan tengkolok, destar dan tanjak adalah 3 perkara yang berlainan sama sekali dari segi rupa bentuk ikatan, material dan darjat sang pemakai. Dan ada juga yang menyatakan bahawa perhiasan kepala ini berasal dari Srivijaya dan Sumatera ketika pemerintahan Seri Teri Buana di Palembang-Jambi, Bintan dan Singapura Tua.

Wallahualam…rasa nak balik ke zaman gemilang Melayu dulu dan lihat sendiri cara hidup mereka yang unik dan penuh adat tradisi.

Nasib baik tiada nama lipatan tanjak seperti Kucing Beranak Seekor atau Cencorot Mencari Makan atau Lipas Di Balik Periuk, pastikan menjadi janggal dan entah macamana rupa ikatan destar bernama sebegitu sekali teruknya ternyata nenek moyang kita bijak sekali.

IMG_2177

Bila diamati, ikatan yang paling cantik dan kemas adalah ikatan tanjak Dendam Tak Sudah sepertimana yang dipakai Yamtuan Negeri Sembilan dan Yang diPertuan Agong ketika pertabalan maka ianya menjadi ilham untuk kek diRaja ini.

IMG_2166

Perhiasan kepala perlu diletak di tempat yang mulia dan empuk jadi dari itulah datangnya idea kek berbentuk bantal bersulam emas di bawah tanjak tersebut.

IMG_2163

Kek ini dibawa dengan penuh hatihati oleh Fairul dengan kelajuan 30 km/j dari Seremban ke Jempol, kau kirala berapa lama kepala berpeluh takut membayangkan kek terbalik dan tanjak melompat ke atas kepalanya. Habis majlis, gambar Tuanku berwajah gemilang sambil memotong kek dengan seluruh ahli keluarga tersenyum memerhati dan bertepuk tangan telah memberikan satu kepuasan tidak terhingga hilang terus penat terbayar terus hutang tidur selama 2 hari setengah berturut-turut termasuk cuti di kala semua orang sibuk bekerja di ofis nan sejuk.

IMG-20150219-WA0010

Syukur dalam hati dan berterima kasih kepada Azmi yang membuka peluang ini yang pastinya menjadi kenangan indah sepanjang hayat ini dan gambar ini akan digantung di dalam kedai dengan frame besar bersalut emas intan berlian permata berkilauan ahailahsayang.

Ombre Wedding Cake dan Mari Hempas Bunga Atas Pelamin.

IMG_1977

IMG_1976

These are cakes I made for a lovely wedding not long ago, the most beautiful transformation I ever saw in a bride! Muka berseri penuh dengan cahaya kebahagiaan walaupun demam berharian sebelum the actual date dan berita menyedihkan last year yang menimpa keluarga mereka (innalillah….al fatihah) bride tetap anggun dan cantek tak terbanding, tak macam ada orang tu masa nikah dia demam terus muntah-muntah orang kampong semua dah bebisik kata dia pregnant anak sulung kembar siam muka sepesen padahal tangan tok kadi belumpun sempat kena salam. Haih…mulut orang nampak tak rasa macam nak simbah muntah tadi ke muka meraka agar mereka kenal apakah perbezaan bau muntah orang pregnant dengan orang demam. Pft!

IMG_1978

Nasib baik ada dua orang angels Baya dan Iela yang tolong bawakan ke klinik amek jab dengan muka penuh tebal dengan mekap sama bulumatapelsu doc tengok pun tanjat. Masa tu lelaki tersebut yang dah selamat menjadi husband setelah salaman dengan tokkadi tapi bride tak nengok pun pantas berkata ‘kenapa u demam sekarang…?’ dan bukannya seperti yang diharapkan macam ‘u okay ke? nak I hantarkan ke klinik ke? *sambil pegang dahi dan muka concern* …hmmpphh….

IMG_1984

Persediaan perkahwinan memang sentiasa kan memeningkan kepala dan poket, kebanyakan yang bukan makpak sponsor memangla kena buat pinjaman peribadi lainla kau dah jutawan di usia muda sebab jual quputeh, tu pun kalau lepas loan nak buat besarbesaran siap naik kereta kuda segala, sedangkan kau hanya mampu naik kereta kancil bodykit skyline je. Bila dah buat pinjaman, majlis dah habis, kena fikir nak bersarang kat mana, nak beli rumah tak lepas la kan confirm punya kerja pun baru lepas pengesahan lantikan selepas 3 tahun, maka dudukla sewa memana dulu tapi tetiba rezeki datang awal pula baru dua tahun kahwin anak dah 4 berderet semua menganga perlukan fulus untuk dibesarkan dengan kualiti terbaik. Time ni mula terfikir kalaulaaa duit kahwin dulu pakai untuk kehidupan selepas kahwin alangkah bagusnya, sambil belek slip gaji yang hanya balance tinggal RM235.20 lepas tolak segala hutangpiutang seperti credit card, bank rakyat, kereta, courts, bil2 dan aeoncredit belum masuk duit makan minum, minyak keta, sewa umah, belanja dapur lagi. Haa…kau ghase? Ada ke orang yang datang makan sedap, dpt goodies hebat kat majlis kahwin kau dulu datang bagi bantuan bulanan fix masuk akaun tetiap 25 haribulan? Harapann….. maka ukurlah baju peranten itu di badan sendiri bukan badan patung mannequin yang aneroxic iteww…

IMG_1986

Jadi, saya faham kenapa mak dulu pernah pesan ‘kau ingat sedap kahwin tu? masa sanding memangla cantek semuanya, lepas sanding kau taulah langit tu tinggi rendah!’ haaa…giler tak gegelll?? terus gentar nak kahwin tapi dah gatal sangat kan, simpan lelama takut jual free pun orang tanak dahhhh..tapi biasalah every marriage have their own problems, mishaps, misunderstanding tapi tu juga yang terjadi pada our parents yang sampai sekarang masih bersama dan menghasilkan diri kita yang hebat ni, yang pasti cara mana kita menangani setiap dugaan yang dtg. Itu kitaran hidup who are we to deny dan rezeki ada di mana-mana kena rajin guna otak dan tulang 4 kerat Insyaallah….ada kesenangan bila kita usahakan.

IMG_1995

Looking back, apa kenangan terindah perkahwinan yang masih terpahat dalam ingatan korang sampai sekarang? sekarang yang bila compare badan dengan saat bernikah dulu jauh panggang dari api yang takkan pernah kan terpadam selama 35 tahun macam ‘the door to hell’ di Darvaz, Uzbekistan. Haha overtak!

IMG_1998

Kita sebagai pengantin pastikan ingat semua detail setiap cerita sampai boleh buat karangan 20 ribu patah perkataan siap gambar dan audio sekali, tapi cuba tanya kawan2 apa yang mereka masih ingat? Maka akan ada yang menjawab :

“Haa! Aku ingat baju nikah kau kena period!”

“Eh, majlis kawin kau kan yang pondan nyanyi gelek t***k tu?”

“Kau tau, aku tak pernah lagi dalam sejarah jadi pengapit ni, nengok perantin pompuan muntah beria-ia! Betul ke kau demam time tu eh?”

“Kau perasan tak rambut sanggul kau masa berinai tu macam tupai mati atas kepala?”

“Eh, aku terpana sejenaklah bila nampak kau hempas bunga dari atas pentas pelamin sambil jerit “berhenti sekaraaaanggg!!” kat pondan gelek t***k tu! Gila kau beb!”

“Okay apa dia joget lagu noraniza idris tu! emm..tapi time lagu Hindustan sama dangdut tu aku lemah sikit menengoknya laa! Lagi pulak bila pondan setiap peringkat umur dan keturunan turut sama memeriahkan majlis. Eh, pondan yang pakai tudung tu dia dah bertaubat ke?”

Tu belum cerita kening botak sebelah, firework tak terbakar, kereta bawak peranten tak sampai, baju peranten lelaki si pondan buncit lupa bawak, ikan masak asam pedas hancur dan beberapa macam lagi yang takkan terjangkal akal fikiran untuk melupakan setiap daripadanya!

Hmmphh…bayangkan semua tu terjadi dalam satu majlis! Setakat masalah picisan seperti kaler lipstick  tak seperti yang diimpikan tu memang takleh compare to this lah..Berangannya, majlis sanding maukan muzik ghazal lembut dengan lagu2 yang enak di telinga dan mengasyikkan, takde karaoke2 segala ni agar nasi briyani kambing senang ditelan masuk perut, agar masa berkumpul sanak saudara rakan taulan mudah didengar segala butir gosip dibawa setiap masing2. Realitinya, surprise yang dipersembahkan oleh seseorang untuk ‘please’ the bride n groom menjadi sesuatu yang…umm…yang….’tak tergambarkan’. But there are momen2 yang indah juga, perasaan amazingnyaa dah jadi wife orang sampai nak bahasakan suami tu suami pun cam segan auww, tengok family, saudaramara dan kawan2 berkumpul setempat meraikan dan datang dari jauh seremban dan kl ke batu pahat adalah mencuit perasaan gembira dan terharu all at the same time….

Sebenarnya kami syukur Alhamdulillah semua berjalan lancar dan cantik di mata hadirin yang hadir, family dan rakan yg sinsing lengan bantu dari awal sampai habis. Thats more than enough. Kenangan-kenangan gila yang terjadi itulah yang membuatkan kami berdua tersengeh kelat setiap kali mengingati setiap momen itu! Terima kasih kami tidak terhingga kepada kengkawan dan semuanya yang setia membantu dari awal sampai habis siap tolong cucuk bunga manggar, jadi emcee, jadi pengapit, jadi floor manager segala kemahiran ketika kursus dpa dulu telah dipraktikkan dengan baik di wedding kami! heheww…dan kudos to photographer yang sentiasa pandai cari momen indah2 saja untuk diabadikan serta azuracouture  untuk persalinan nikah dan khatam yang gojes ohhh berangan ajelah masih muat sekarang ini!

So siapa nak kahwin, buatlah persiapan awal, rest cukup, pastikan surprise element dapat dikawal, sentiasa ada Plan B ke C ke D sampai Z…..and believe me, handling a wedding function all by yourself is harder than you thought it will be!

Akhir kata, belanja gambar wedding sket tak salah kannn…

_MG_9254
tenang sebelum kejadian hempasan bunga ke lantai pelaminan

 

_MG_8018
takyah nak kerut sangat…my mil orang melaka. so…
IMG_4750
antara orang kuat : isa, baya, azrai, iela n kammy : lepas majlis khatam Al-Quran

 

375416_10150506848443933_725928932_10446287_334703954_n
majlis berinai : tupai mati di atas kepala siapa ntah tuuu…

 

301000_10150326115994773_293970054772_8017248_1475714077_n
muka paksa senyum lepas lap muntah tepi mulut. ew
_MG_7964
my husband’s side

 

_MG_9738
my side🙂
_MG_9613
wedding cake tinggi menggapai bintang. thanks to my mil!🙂

 

 

 

 

Till Jannah dan Mari Kira Tuah Itu

IMG_1957

These are cupcakes I made a while ago untuk customer yang omey dan gojes dengan senyuman yang mudah sangat bagi kat orang terus berjangkit senyum ikhlas sekali walau pertama kali bertemu dan bersalaman. A smile is contagious, sekaligus brightened up your face dengan pantas tapi tak faham kenapa there are some people yang susah sangat nak senyum walaupun berlaga bahu jalan sebelah-sebelah dan dah kenal sejak berkurun yang lalu sampai jenama kicap kegemaran dia pun kita tahu.

IMG_1944

This month is full of cerita yang baik dan membanggakan tak kurang juga cerita yang sedih dan menimbulkan momen untuk reflect diri sendiri dan kehidupan lampau. Some of our friends yang sangat excellent dalam kerjaya dah dinaikkan pangkat secara berjemaah sambil melambai ratu kepada rakan-rakan seangkatan yang lain yang ada berikan tahniah secara ikhlas dari hati yang happy untuk mereka, dan ada yang tahniah di bibir je lepastu pertikaikan prestasi mereka dan terus tak puas hati dengan management as a whole. Penatnya berperangai begitu agaknya kan…semak kepala nak fikir kenapa dan bagaimana, sakit hati dengan jealousy yang setinggi gunung Olympus Mons, gunung tertinggi di Mars yang sebenarnya adalah volcano dan ketinggiannya adalah 3 kali ganda Everest. Well thats another story….

IMG_1941

Terdapat juga cerita yang membuatkan mata dimasuki habuk berulang kali, lagi berhabuk penuh sarah lelabah bilamana gambar mereka di tepi pusara ditayang di fb dengan suasana sekeliling yang sayu memang menyentuh hati yang keras bak titanium. Berita ini memang memeranjatkan kerana si isteri tak pernah menunjukkan sebarang tanda sedih atau sedang bertarung dengan kemungkinan yang maha berat, dengan post selfie yang sering untuk mengingatkan kami raut wajahnya yang tantek dan takde jerawat langsung itu. Dengan peninggalan arwah suami, seorang anak perempuan yang cergas penuh sihat, comel dan panjang akal, kami semua sangat berharap dia dapat meneruskan hari mendatang dengan tabah dan semangat yang kental, even though we already know she will. Kita takkan faham perasaannya melainkan kita be in her shoes. This is the time yang membuatkan kita reflect semula kehidupan kita sekarang dengan yang tersayang ada di sekeliling kita masih bernafas siap berdengkur dengan niat menyamar menjadi keretapi antik dari Calcutta India.

Al-Fatihah untuk arwah…

IMG_1940

After much reflection yang membuatkan otak rasa diperah mengeluarkan jus yang boleh dicampur susu dan yang menyebabkan hati dalam ada batu berat seberat Stone Of The Pregnant Women di Baalbeck, Lebanon, sebenarnya I need to count my blessings even more now…kira jumlah tuah itu, tuah yang telah dianugerahkan so far, tuah yang membuatkan I am able to feel the love, feel the joy in life with enough food on the table, and feeling alive and free. That will make that jealousy disappear, akan membuatkan keikhlasan ketika menyatakan simpati lebih terkesan. So, bila next time rasa nak jeles dengan ability atau tuah rakan yang dia share dalam instagram atau fb, tuah dia dapat anak kembar sedangkan kau anak tekak pun bengkak, tuah dia ada kereta besar sedangkan kau pakailaaa kelisa yang bila hujan air penuh kat lantai kereta, tuah dia yang cantik pakai guni tepung pun nampak macam model bertaraf super sedangkan kau tu dahla gemuk pendek pula jerawat takyahla nak cerita buat menyampah saja, cuba buang jauh-jauh perasaan syaitan yang direjam tu dan gantikan dengan perasan yang kata ‘ohh ini bahagian dia…bahagian aku pun baik juga’ and terus scroll down tengok benda lain….perasan tak bila kita terlalu fokus dengan kelebihan orang, kita tak menghargai keadaan baik yang kita jalani. Macam Alanis Morisette cerita dalam lagu dia ‘Hand In My Pocket’ ; I’m broke but I’m happy, I’m poor but I’m kind, I’m short but I’m healthy yeahh!”

IMG_1960

So, don’t go to their fb ruangan komen dan terus come up with your sarcastic remarks atau komen yang menunjukkan anda lebih baik dari dia atau komen pengalaman lepas kau dengan dia yang sangat memalukan supaya orang nampak dia tu takdela perfect sangat puunn. Ish..taaa vaiikk tauuu….if you don’t have anything good to say, just don’t say anything. Simple kan? Hubungan itu pun dapat dijaga, tiada hati yang terluka walaupun raya nanti boleh minta maaf tu pun kalau orang tu nak maafkan kita ye tak? Heheew…

IMG_1943

Well, to be honest, looking back, I used to post some comments dan status yang tak sepatutnya juga sepanjang tahun-tahun bersama social media ni….bila fikir balik, kenapa akal tu pendek sangat, kenapa kebodohan tu tak disimpan sikit jangan tunjuk benar, kenapa gelojoh sangat nak banyak like yang timbulkan rasa bangga dan riak yang orang suka apa kau tulis…ohhhgodd…memang menyesal separuh nyawa la kan. Tapi benda dah lepas…harap semua dapat maafkan diri yang selalu buat salah ni nanti kita bagi kapkek free naktak??? Heehew…

IMG_1950

Browsing through fb, instagram and pinterest dan other social media platform so much sebenarnya adalah sesuatu yang sangat toxic to me sebab banyak masa berharga yang terbuang macamtu je, melayan tengok video yang tak berfaedah sangat tu, baca status orang yang selalunya samada dia marah atau menyampah atau mengkritik sesuatu atau mengumpat atau cerita everyday life, comparing jumlah followers dalam insta, count berapa ribu like kau boleh dapat….mengata dulang paku serpih kan…sama je diri ni sebenarnya kadang jadikan fb sebagai diary harian yang tak bertapis. I wish I can really reduce the time I spent on these….dan start habiskan baca buku-buku BBW yang penuh almari dan bilik tu  everytime BBW datang kita sibuk nak pergi dan spent hundreds in one go, balik rumah hmmmppphh haram dibacanya…..

Ok dah. Kita nak pergi masak ketam masak sambal bertelur sekarang!

IMG_2008

eh dah siap. hehew….

Minniecake dan zhem-fut zhem-fut fee-sang

IMG_1743

Sebiji kek 3 tingkat dengan flavour choc moist dan vanilla buttermilk, full fondant complete dengan kepala Minnie mouse untuk anak bertuah yang menjadi epal di mata mak abah dia tak macam sesetengah dari kita yang bila bday ke 5 terus takde lilin nak tiup lagidah sebab mak dah sibuk dengan 3 adik yang lain sampaila kau ketemu kekasih hati yang membelikan kek coklat indulgence kat secret recipe siap buat surprise yang indah meninggalkan memori daun kesum yang diingat sampai ke tua. Mau tak bagi kek, kalau lupa muncung sama panjang dengan Tamron lens 18-200 mm f/3.5 merajuk sampai hati you lupa birthday i kita clash sampai minggu depan! Ordered by Rahman, one of my friend di PTG dulu yang muka pailang salu hilang tapi kerja tiptop macam ni yang kita nak kalau selalu duduk depan pc fail bertengkel sampai penuh lantai lagi tak guna satusenhencet.

PicMonkey Collage4

This time around, i wanna share with u a brief weekend getaway I had with my husband to Melaka, terpulangla korang nak baca atau tak tapi mesti nak baca kan thats why you are here anyway. Hehe… Sememangnya tiada yang pelik dengan Melaka sebab both of us have spent so much of our time there; me masa tengah belajar di UiTM Lendu, and him masa running a business there di Cheng for years. To us, Melaka memang negeri tempat kami hijrah yang sangat banyak memberi pengalaman dan pengajaran hidup, mixture of experiences yang sangat pahit dan yang sangat manis dan yang sampai bila-bila takkan dapat didelete ke dalam recycle bin of our memory, dan yang membentuk diri kami seperti kami sekarang ni : ketabahan, maturity, skills : social and technical and wisdom.

PicMonkey Collage
infinity pool is not in the picture sebab tak bawak cam time masuk pool kat bawah

 

We spent a night at Swiss Garden Hotel di tengah Bandar Melaka, dekat dengan Melaka River attached to The Shore shopping mall dan terbaik sekali adalah infinity pool yang nampak bercakap dengan kami suruh swim now swim now tapi bila masuk sejuk sampai ke medula oblongata terus efek ke gigi gigil tanak berenti maka kami decide terus pindah tu another pool sebelah kiddy pool bawah gym yang nampak hebat. Haa nampak takk… masalah telinga ni memang takleh swim lelama pasti kan tersumbat sampai berdengung kepala, pening dah muntah-muntah mintak tampo. #camtuskali . The rate is RM200++ dengan tax dan jangan lupa RM2 tax for heritage, deposit RM200 so siap2 bawak dalam wallet jangan bebuat tatau pulak mintak pinjam bini nanti kena bebel tanpa henti kena blanja ikan bakar umbai seround malam ni. I bought this thru tripadvisor yang buat perbandingan antara agoda, booking.com dan expedia yang akhirnya kemenangan di pihak agoda.com dengan diskaun price menarik terus swipe debit card tak fikir panjang perempuan kan memang begitew kau kata dalam hati.

Lepak sekejap lepas late check in yang melibatkan check fridge : satu tradisi bagi kami dan bandingkan dengan hotel2 di Phuket yang penuh dengan coklat, minuman lembut dan keras (sumpah tak minum!) , nuts dan berbagai makanan penuh kalori yang lain. Lepas kutuk fridge kosong ada dua botol air mineral tu je, terus cekidaut kamar mandi ada bath tub is always a plus point sebab boleh berangan matsaleh rendam air panas selepas tuang shower gel bebanyak, tapi yang ni takde blerghh,  cekidaut pillow fluffy ke tak kalau tak fluffy kutukle lagi apa susahnya, dan lepak balcony mengadap swimming pool dan gym sama residence dia dan berangan kalau kami duduk situ for life pasti best boleh terjun terus dari bilik. Power nap an hour, capai camera, car key and keluar we go to Jonker Street yang dah memang boleh bayang keadaan dia macamana but this time, kami datang dengan a different view and a different need. Park di depan Casa Del Rio yang magnificent macam Villa kat Sepanyol, bayar parking RM6 pun takpela dari berpusing spent hours carik parking jumpa blakang kedai yang sunyi ada hantukomkom.

PicMonkey Collage3

First thing we saw was this cute little cafe called Brother John’s dengan quirky deco detail with barangan antic, tapi dia susun in such a way that makes it so pleasurable to the eye dan inviting untuk duduk dan lepak kejap isi perut before kaki nak kerja keras sekejap lagi. We had ayam pongteh dengan nasi and grilled chichchop yang rasa keduanya bolehlaaaaaa….coz we had some yang much better before and the price tu pun bolehlaaa takdela mahal sangat lagipun tengah vacay apenakberkira sangat nak bagi makan family kannn janganla kedek blehtak bukan duit boleh bungkus ikat tepi selit celah keranda.  #meanwords.IMG_1847

Camera start clicking away, baru belajar amek gambar malam, cemana nak adjust ISO, aperture, exposure segala ohh sangat tempting nak pakai auto jek tapi kalau macamtu baik pakai camera Samsung note 1 yang tak pernah tukar dari mula ia dilahirkan selagi boleh pakai nak bazir tukar aipong watpe yedak? Nampak tak painting on this wall? Nampak macam ada satu giant cop yang dia celup kat red ink dan terus cop je ke dinding tu jadila efek macamni, atau orang yang buat ni memang hebat dan precise. Masa nak amek pic ni ada makcik pun sama nak snap dengan camera dia yang lebih panjang muncungnya siap ada cap dan nampak lebih hebat  juga gagah —-  jalan cepat sorok camera murah kita bawah keti.

PicMonkey Collage1

Kami sentiasa amazed dengan Jonker Street – how the government can turn the area into a colourful tourist attraction, dengan live band and pubs to cater to their need, bangunan yang terjaga nilai tradisional babanyonya yang so vibrant, quirky design cafe dan shop yang seronok dilihat dan so inviting, no smoking area yang surprisingly being obeyed by most of the people kat situ Malaysian ke tourist ke termasuk husband yang gigildah cari tempat to puff, masyarakat sekitar yang menyambut pembangunan tersebut dengan menjaga kebersihan dan terlibat dengan perniagaan bukak meja jual apasaja yang boleh dijual kadang tu rasa macam tak masuk akal tapi kau tengokla bawah meja jari kira duit limaploh tebal kamus dewan bahasa kau ada? Takda kalu, jangan nak kutuk sangat. We can see how developmet changed sesuatu kaum dan bangsa, dari berserah dengan takdir sahaja kepada berusaha dengan kuat mencari rezeki untuk mengubah kehidupan diri dan keluarga keluar dari kotak kais pagi makan esok dengan berniaga yang dah sedia maklum 9 pintu rezeki datang darinya what’s more to deny, betul tak? Malas dengan rajin je yang menentukan jatuh bangun survival of the fittest di tengah bandar ni, dan juga berpersatuan, eventho some persatuan seems so shady, what lies behind that adalah sesuatu yang ugly dan dark, tapi thats how they roll. So, ask ourselves, what did we do to change our life to the better instead of duduk saja dan kutuk sana sini dari dulu sedartak awak hanya di takuk lama sedangkan orang yang awak kutuk tu dah jauh ke depan? Haa camtew…

PicMonkey Collage2

I love looking at the design of cafe dan shop yang cantik dan kalau korang perasan hanya menggunakan barangan yang murah dan things yang orang lain rasa nak buang je sebab buruk, tapi mereka saw much different side of it dan menggunakannya untuk jadikan signboard kedai dan deco.

IMG_1887 IMG_1860

IMG_1857

There are so many changes that we saw in Melaka, sejak kali terakhir kami went to visit this UNESCO World Heritage Site. Melaka adalah negeri terkecil yang ketiga selepas Perlis dan Penang, asalnya diduduki oleh orang laut sebelum Parameswara datang dan bina kerajaan rasmi dengan berkolaborasi dengan orang-orang laut tu semua yang dah macam Pirates of The Caribbean tapi dorang sebenarnya Melayu-Proto so jangan nak kutuk sangat orang asli sebab mungkin darah keturunan kita boleh trace back to these kinda people, kalau kau yakin kau bukan Caucasian hidung mancung kulit porcelain macam Nicole Kidman barulah boleh pergi sunbath. Selepas tu barulah Hang Li Po datang kahwin dengan Sultan Mansur Shah yang dengarnya ada juga wife lain dan gemar menggunakan perkahwinan sebagai pengikat hubungan perniagaan, pengaruh Islam dan kuasa pemerintahan termasuklah anak-anak perempuan beliau, Ratu Biru, Ratu Hijau dan Ratu Ungu yang membantu memerintah Patani. Bet you didn’t know that, don’t you? Haaa sila google now.

IMG_1892
A pic I shoot from a distance, low light condition, without them aware of it. He has been searching for this man he called Abg Napi, a long lost friend, a respected local leader, a sharp shooter, a magnificent angler, a chain smoker, a friendly old man with many interesting stories to tell and a loving husband. He and his wife, who is also a pro angler, greeted us with so much warmth, I can see how close they were before with my husband. Chatted till wee hours of the morning till my eyes hurt from staying up so late!

Esoknya lepas bangun dekat tengahari checkout just in time, makan di Malim Ikan Bakar yang banyak gila pilihan makanan dan orang pun ramai jadi kena datang awal kalau tanak makan bersila kat bawah lantai bentang suratkabar, kami terus balik ke Seremban lalu Simpat Empat. Singgah bentar di Petronas tepi jalan before tol, beli jambu di gerai banyak2 jual makanan, terserempak dua orang perempuan foreigner yang sorang tengah explain in English kepada sorang lagi sambil tunjuk2 apam balik. Bila give up, dia tanya abang jual kuih tu ‘what’s this?’ maka abang tu dengan berusaha sedaya upaya nak translate apam balik kepada English, bukan sahaja apam balik, malah jemput-jemput pisang dan tapai juga sampai peluh jantan mengalir deras di tepi dahi dan di lap dengan hujung towel good morning, ada jugak kawan2 tepi yang menyampuk, “its upside down pancake, miss’ , ‘it’s banana ball, miss’ dan ada yang kata ‘zhem-fut zhem-fut fee-sang’.

Aiyoyoooo….!

And thats how we roll!

Cake Yang Menyakitkan Hati Kita!

IMG_1730

Cuba tengok kek ni. Kalau mata tajam macam burung helang jantan mengawan sulung, pasti boleh nampak apa yang tak kena. Kita menyampah tengok. Dah photoshoot, dah hantar baru perasan. Perasaaan sakit hati bukan kepalang mengalahkan putus cinta kali pertama. Bencihlah. Tanak cakap apadia. Carila sendiri. Mencih. hh. hh.

IMG_1735

Pernah ada orang tanya, “awak ni kerja apa eh…dalam insta banyak kek, tapi kadang buat kerja emcee jugak pastu katanya awak kerja opis jugak eh? Mana satu yang awak ni? Ke semuanya awak?” Ish…saya ni macam2 boleh jadi. Orang jadi-jadian memang macamni. Macam orang ada-ada tulah. Semua dia ada. Saya boleh jadi bomba juga tau. Nak nengok gambar? Ada gantung kat umah. Ada member pernah gelakkan saya letak gambaq tu kat umah. Jelesletew gambaq dia buruk sebab dia punya muka sunburn baru lepas OBS. Gitew.

IMG_1734

Cemana saya start buat kuih? Sebab inspirasi dari Siti Nurhaliza walau suara tak pernah sedap bawak lagu dia, lagi baik nyanyi lagu awieh ratapan naluri memanggilkan namamu kerana pertemuan itu. Sila sambung mike ada kat tepi tu. Start bercekimpung sebab masa tu baru kahwin, tadak buatpa memalam sebab time tu PJJ dah macam burung hantu terkebil duduk sorang kat rumah memalam, nak keluaq salu macam anak dara dulu memang takla kan nak derhaka ke kau kan…dahla kawan semua jantan (keeee??) haa gitew. Jadi tengok TLC, Nigella la, CakeBoss la, semua tu la tu yang buat jebak ni sampai sekarang. Dah memang perangai tak boleh dok baring je sepanjang hari wiken sebab nanti muntah teruk punya, belek punya belek buku resepi, cubaan baking berapa ratus kali entah, kek hangus batat tak naik, kembang sangat oven rosak mixer meletup, telur busuk pie jatuh terhempas bawah tangga, bagi tong sampah makan sampai gemok, kek kena jilat kucing kena buat semula dan sebagainyalah… tu semua kena lalui kuatkan semangat menurun sekejap tepi dapur sebelum nak pandai buat kek. Dah pandai pun kena lalu jugak semuatu kengkadang. Hewhew…Tak ni semua tak tipu tau.

IMG_1737

Dulu mencuba je makan sendiri kalau tak amek gambar masuk fb pastu tatau nak buatpedah dengan kek tu semua yang penuh satu meja tu. Eh silap. Dulu takde meja makan, semua makan kat bawah. Kengkawan yang pernah lalu sama zaman duduk kuarters dulu taula kita cemana rumah besaq orang kecik duduk tingkat paling ataas sekali sensorang. Rumah yang banyak kenangan mula bertapak di negeri orang (selepas rumah di Sikamat yang kononnya kena masul toyol itewww… ew atot!) Rumah yang buat slumber party dengan kengkawan luahan perasaan, rumah yang kena skodeng mamat bangla tengah cat rumah time maghrib time tu kita pakai tengah cam orang nak sunbath tu la kan sebab nak start yoga lepas opis ish!, rumah yang memember datang tengok citer biru bila awek lalu bebuat tengok fon la cam tak perasan je apa kat skrin tv tuuu, rumah yang sumbat segala benda sampai nak buang hajat pun tak kesampaian terpaksa pinjam jamban jiran bawah rumah, rumah yang suka hilang banyak binatang entah kemana balik dari kerja dah tak nampak batang ekor seperti kura-kura, ikan dan kucing, rumah yang angker anak sedara pernah tunjuk satu sudut takde orang time 12 malam sambil kata “ni siapa ni?” haa…..atottakk….

IMG_1733

Lepas puas mencuba dan berangan kek tu macam sedaplah dah tu, dah berani bawak pergi opis bagi orang makan la konon kannn dengan harapan orang pujilah kek awak tu….sekali suap muka kemek memasing nak cakap serba salah sebab bos, tak cakap kang kesian pulak nanti orang nak beli kek tak sedap menyesal bayar dengan duit penat lelah kerja membanting tulang empat kerat siang dan malam. Nasiblaaa bebudak ni dah diajar mulut lancang dengan motto berani kerana benar, maka lajuuu jela mengeluarkan komen macam dia pandai no masak kek, eh tiber hangin sekarang kenapa pulak kan. Kita punya muka ada sinyummmm dan buat muka tabah bila balik hempas beg hentak kaki nangis bawah bantal, bangun balik kesat hingus sambung buatkek sepanjang malam. *matabengkak* . Hewhew…. Dan memang nasib begitu baik kerana dikurniakan kengkawan yang suka makan kek dan suka bercakap benar dengan ikhlas dan tomakninah maka semua kek telah melalui banyak R&D. Sampai sekarang pun masih berlangsung R&D tu sebab kita bukan hebat sangat pergi kelas kek pun sekali je kan dah berangan nak buat kelas mengajar orang pulak. Haaa kau ghase? Hehehe….

Bila kita dah suka buat sesuatu tu kita tak kisah bangun jam 2 ke 3 pagi untuk beat butter, tak tido malam power nap bawah meja je ni kisah benar okay tak tipuuu especially kalau kena buat wedding cake tu peh…penangan dia rasa cam tanak bake lagidah sebulan. Tapi esoknya dah upload gambaq dalam fb dengan harapan ada orang like dan pm kata “tumpang tanya, saya nak oder kek harijadi, bajet RM20 je cemana ekkk  tu pun bulan depan baru titew bayaaw” haa kau ghaselagi? Camtulah kann..kastemer always rait kata. Hehehe….my kazen kata #tampokang .

IMG_1732

Jadi sekarang kat rumah nasib baik jugak lagi ada orang yang suka layankan kita buatkan studio  untuk decorating yang selalu bersepah semua benda nak sumbat situ dengan alasan orang berjiwa seni memang sepah, buatkan props untuk photoshoot sampai minta ehsan orang yang renovate kedai sebelah untuk sumbangkan pinewood yang diorang dah nak buang tu yang kami dok idam-idamkan tu dengan slamber angkut bawak balik umah, tukang tolong keluarkan butter bila nak balik dari opis supaya dia lembut bila nak start bake lepas maghrib tu sambung sampai jam 2 pagi tu yang punchcard selalu merah dah tak perduli lagi aku tak perrrduliii, dan sebagainyalah. Penat tak baca? Sket je lagi. Kalau penat, tengok youtube lagu Kak Ziana pastu datang sini balik okeh?

IMG_1736

Jaaaadi dipendekkan cerits, sekarang alhamdulillahirobbilaaalaminnn dengan berkat doa dan kerja keras diri sendiri, rakan2 seperjuangan, famili dan frens, kami bakal buka baking ingredients supply shop di Seremban Centrio, sebelah Mydin, berhadapan dengan McD, mengadap taman perumahan, kedai yang kaler pink belang Paul Smith tu. Sekarang belum naik signage, Insyaallah dalam masa terdekat akan boleh baca tulisan Sugar N Spice kat situ eee kita tak sabar no tak dapat tido malam rasanya, takut pun adaaaa takut takda orang nak support kita semua kekwat pergiiii jugak kedai yang sanun tu. Tapi buang tu semua jejauh sampai negeri china, kalau dah rezeki tak kemana kena ada faith dan keyakinan diri dan rezeki itu datang dari Allah, yang penting hadapla benda dah start ni sampai tua at least esok pencen adala benda nak dibelek, harap semua usaha berbayar dengan setimpal dan lebih lagi, harap semua kerisauan dapat ditepis dengan semangat membara gemuruh jiwa dari puncak ingin ke angkasa!

Camtewlah kannn….Harapan. Hehee….

Insyaallahh…..

 

 

The McQueen Car Cake And The Underworld

IMG_1557

What will you do if your house got robbed or your kids being abducted? Who will you call when your car got stalled in the middle of nowhere and night is approaching? Who will you turn to when you just opened a shop and a group of people come and asking for wang perlindungan? Who will you have on you speed dial if your car being kicked and smashed by mat rempit because you are ‘obstructing’ their way and you and your beautiful wife are inside of the car waiting until your windshield being broken into and they started to mob you? Police, you said? That covers every questions above? Well… that’s what I thought, too.

Dulu, everytime my husband going away lepak dengan member, I will be all grumpy and mad. I just don’t understand why he has to spend so much time with these kind of people, sometimes until wee hours of the morning and left me alone at home feeling cold and confused. He mingles with everyone from losers and leeches to bankers, hackers, bikers, leaders, drivers, chefs, etc. And I used to say to him that I hate his friends no matter who they are, and he will try to reasoned, but none of that got to my head. We will get so stressed over these things, something that I looked back now and laughed at how foolish and childish I can be.

IMG_1559

There are much to be learned if you have been living in a happy and safe home, protected by cocoon of love and care from family and friends, you got your daily dose of news from newspapers and telly, people around you are pretty much living the same life, obeying the same drill. You will watch Taken, Colombiana, Young And Dangerous and think that, that was all just a fraction of imagination worth living in the movie world, and none of that is real. And when people talk about secret society, with their secret way of communicating and hierarchy that is not to be taken lightly, you will laugh and smirk, saying how silly that ‘secret society’ sounds and some even have funny names and stupid practice. I was one of those non-believers. Was. (But yes, some of them are still funny!)

IMG_1569

We will never be able to know what exactly is happening out there, because a lot of that are being cunningly shielded by ingenious people living with their own agenda of survival, or because we just don’t want to know or got involved in any of that thinking how happy our life is right now with beautiful family. But in time, we will have to face a situation where, it got us thinking, how great it will be if we are connected to anyone who knows someone, of better yet, if we know that someone who can change the bad omen we are facing. It happens everywhere, all the time, in this world. Unless we are just living on the surface of life with lights flickering all over, afraid to dive under and see the ugly view of the underworld.

IMG_1571

Well, let us all put that confusing story aside and marvel through the beauty of this cake for a while, shall we? This cake was made for a very sweet and humble customer who wanted a car cake for his 2 years old son. It was redvelvet cake and creamcheese fillings inside. The toys are non-edible but non-toxic and pretty expensive too! Now I know why parents opt for stuffing their kids with videos and games from phone or tablet. It is much cheaper to download new things rather than having to keep changing toys every week!

 IMG_1565

 

Ranunculus And Stage Freight

IMG_1541

I am addicted to piping ranunculus, can you tell? It is therapeutic. Ralit betul bila membuatnya dan tak sedar dah banyak bunga bulat-bulat ni siap di pipe.

IMG_1543

I used to fret public speaking so much. Bercakap di khalayak adalah kelemahan yang berada di tingkat paling atas! My heart will pound out of my chest for days, my palm will turn all sweaty and ice cold, I will start doing the subconscious habits like biting my lips or playing with my pen or shaking my legs…. And when I am in front of the public, even with text, I will stumble so much on my words, telan air liur selalu without I can even control it and at times it really came in between of my pronunciation of words which people can tell straight away that I am nervous right there and then. And don’t ever tell me to speak nonchalantly, cakap selamba tanpa skrip di tangan memang tidak akan terjadi, ever! And I found solace by hiding behind anyone or anything whenever bos suruh berucap. No not me please no!

IMG_1545

Tapi sometimes kita terfikir sendiri sampai bila nak menyorok, kan? It all started with karaoke, no really, singing can really build up your confidence! I used to hava a friend yang memang kaki karok, and his voice memang so high up in the sky I could not compare even sikit pun! well that’s a different story…what I am trying to say is,  singing makes you feel confident enough that the audience, whoever they might be, love your voice and that you have gave the best performace for their amusement. Sometimes you know and they definitely know that your voice is totally terribe but the fun and excitement really worth the pain! And you start to choose more song to sing. That’s a confident right there!

And then I started to say yes whenever someone ask me for a short speech in public during birthday celebration or retirement or anything, untill I have the guts to be an emcee. But nothing serious yet, really. Nervousness and stage freight still brings out the worst in me.

IMG_1552

Sampai peluang menghadiri satu kursus peeteedihhh tiba. During that 6 long months, an opportunity came my way to be the emcee of a ceremony attended by our former PM, Pak Lah. I went through the audition along with some of those who were being selected as well, sama hebat, sama cemerlang in their own style and skill. I went through an extensive training since the dateline was so close, and I haven’t got any experience of emceeing such a big event. But that one person, who thought me so much in a very short period of time, Tuan Rozainor, saw something in me and molded me into what I am today. He thought me every single thing that I needed to know about emceeing. His enthusiasm and spirit was so so strong and that really pushed me to give the best I can. Until now, I feel that I cant thank him enough. And Alhamdulillah the function went well and I received some kind words from attendees. Many flaws, many hiccups, but nothing major. I was so proud of myself and remember thinking that I am starting to like this thing they called emceeing. So, that was how it all started.

Emcee as a professional job is lucrative. Totally. If you are an established emcee, with extensive and impressive resume, you can start to demand for payment. Per hour. I have heard people being paid from RM3k to RM20k and more just for one job of emceeing. Seriously.

IMG_1553

My best experience so far has got to be the one when I was temporarily attached with Jendela 9, reading news for MBNS’s website. Its funny watching and hearing yourself in that small screen of You Tube and there are people who were kind enough to click that ‘like’ button! Haha yeah I know they like the content of the news sebenarnya. Oh please minah ni dahla muka ke laut!’ you said kan? Like I tak dengar. *tiber… ;P (If …i mean IF you really wanna have a good laugh, you really got nothing else to do in this world, type ‘Jendela 9 Edisi 47’ or some edisi before and after that tapi tak ingat sampai edisi berapa.)

This is one of the edisi khas I did for Jendela 9.

Sedih kan? It was heartwrenching, and the way they wrote the script, added up to the whole mood and really capture the heart of the news. I worked with Din, muka memang familiar every time ada function MB, yang dok pegang camera je tu. He can be found in fb under nick ‘Ilovefender stratocaster’. A great man, he is.

I horned my skill yang tak seberapa ni by watching people reading news on tv, pengacara Nona, Majalah 3 or 999, and I started to pronounce words like they do. Did you realise that, their style of delivering news and emceeing are pretty much the same? The rhythm , the pause, the expression…I fake it till I make it! But you need to play with words, really get into the mood, sebut setiap butir dengan semangat dan how it is suppose to be sound. If it is suppose to be sad, come out with a sad tone. If it is happy, make up a jolly voice. Sama macam menyanyi. You need to feel it so that you can capture your audience’s attention. And play by eyes and ears. Prepare for anything sudden. I always adore people who can do things impromptu, really know people and extensive list of their jawatan or gelaran that they have, and wont crack under pressure of any sudden changes on the flow of the function. One of the best is En. Yusof yang digelar Emcee Diraja di Negeri Sembilan, always as cool as cucumber, sangat banyak experience and he gave great advice too!

IMG_1546

The most important thing is , kena berani ke depan. We need to challenge ourselves to do things outside of our comfort zone. What is there to loose? Kalau kita stumble pun, the effort we gave untuk ke depan to dah already winning. A lot of time, I talk to myself, practicing and keep practicing until I am sick of my own voice! Improvise yourself with every mistake you make, and believe me, sesuatu yang hebat akan terjadi. Formula yang sama untuk berjaya terpakai, walau apa pun yang kita buat. I will always put that in mind.

Masha And The Bear Cake & 4 Seasons Of Loneliness.

IMG_1443

This is the cake and cupcakes that I made for a good friend of mine whose daughter had a 2nd birthday last night. He invited me, as usual but me and my husband got caught up with responsibilities we can’s get away from. We were so bummed that we have to say no for the 2nd time to him. He was there on our engagement day, on our house warming party, and almost every invitation before that, in between and afterwords. We are so sorry Fairul…..we truly are.

IMG_1466

IMG_1462

So yesterday, someone asked me how do I cope with loneliness and being left alone? That made me thinking back, waay back to my time when I was in boarding school.

How afraid are you of being left alone? Not because of the boogeyman (eventho sometimes it does gave me the creeps!), but because of the sad fact that you are gonna wake up alone to a very quiet home without the smell of breakfast made with love by mak every morning, or the fact that you are gonna spent your day alone, tapau lunch instead of eat in because your bestest friends are stuck with other commitments, cancelling the plan of going shopping because you can’t handle the baby alone, downloading films or opt for astro first to avoid the long queue that will just be more stressful if you are gonna be standing there on your own, staring at that loving couple cuddling and giggling in front of you.

All of us can totally relate to that, can’t we? It just get even crappier if u see your lovely boss even more than seeing you own husband, am I right?

IMG_1445

I have been living away from home since I was 13 for a daily boarding school. Of course boleh balik every weekend and home was just setekan loceng bas Lianho away, but that was the start of an independent living I have become so accustomed to until now. Living alone at such young age made me weak at first, always missing home and crying to mak and abah at every opportunity I got on the public payphone. At 15, I was being sent to Sekolah Menengah Sains Muar, the one yang ada perkuburan Islam kat tengah padang sekolah, tepi jalan berdepan dengan pau pesta yang sedap nak arwah. Away lagi from home… But I have grew strong, have learnt to shield my heart and feelings from the dark side of loneliness, found my own happiness with friends and people around me, amused myself with anything I could lay my hands on like books, music, art, sports, food… just so I won’t be thinking of home. Yes I got bullied, but I found solace in one of my seniors that happened to be loving the same sport as I did. Yes there are piles of dirty laundry, but I found time over the weekend to clear that away. Sometimes I miss my mak’s homecook meal, but I found something else that made me crave for more every night after prep; roti khurasan. And yes money was always the problem, but I won’t compare myself with others and make do with whatever I got.

And that was not a sad and lonely life. That’s what I called the art of survival.

IMG_1447

These experiences have been the guideline of my life throughout. And this list of guidelines has become longer as I grew older and travels to many places, even here in Negeri Sembilan. Doghang cakap nogori, den cakap nogori. Kok oghang koba den bungko, den ontok yolah…hehee.. masuk tompek orang bawak otak, bukan parang. Kan?

IMG_1453

Being alone is not supposed to be all scary and sad. It’s just in the mind. Its a choice. Try to see the bright side of it and don’t succumb to that negative feelings. Find a hobby, find a pet, create an art, cook yourself a dish, learn to do yoga, join a fit club, find a charity center, make new friends, read some books, sell something online. Anything! Make full use of that mind, body and soul God gave to you. You will be fine alright…

IMG_1456

And when your loved ones are finally here, please give your all, your utmost attention, your heart and soul, for that moment won’t last long. Put that smartphone of yours away and listen attentively to every word they are saying, stare at every nook and cranny of their faces and create your own photo gallery in your mind. Don’t go and upload things like “I miss them so so much!” complete with a virtual sadface and all, when all you can do is stare at your smartphone ALL THE TIME you were with them! Gosh, even thinking of it annoys me!IMG_1454